20 Ocak 2011 Perşembe

Dosyaları Kurtarılamayacak Şekilde Silme

Bildiğiniz gibi bilgisayarda silinen bir dosya bazı programlar aracılığıyla geri getirilebilir. Daha önceki bir başlıkta bunun basit bir şekilde nasıl yapılacağını yazmıştım.
Bu yazının konusu ise dosyaları geri getirilemeyecek şekilde silmek. Bu işlem için File Shredder isimli ücretsiz programa ihtiyacımız var. İnternette arayabilir veya buraya tıklayarak indirebilirsiniz.
Programın kurulumunu bitirip açtığınızda aşağıdaki gibi bir ekranla karşılaşacaksınız.


Güvenli bir şekilde silmek istediğimiz dosyalarımız var ise kırmızı kutu içindeki "Add File(s)" butonu yardımıyla seçiyoruz. Eğer bir klasörün tamamını silmek istiyorsak "Add Folder(s)" butonu ile bir klasörün tamamını seçebiliriz. Seçim işlemi bittiğinde en altta yeşil renkle gösterilen "Shred Files Now..." butonuna basıyoruz. Bu işlem sonucu seçtiğimiz dosyalar ve klasörler ggeri getirilemeyecek şekilde siliniyor.
Peki daha önce sildiğimiz dosya ve klasörlerden tamamen nasıl kurtulacağız. Bunun için mavi kutu içinde görülen "Shred Free Disk Spaces" butonuna basıyoruz. Aşağıdaki pencere açılıyor.


Bu pencerede mor renkle görülen kısımdan eski dosyalarımızın tamamen silinmesini istediğimiz disk bölümünü seçiyoruz. Sarı renkli bölümden silme işlemi yapılırken kullanılacak yöntemi seçiyoruz. Seçili olan yöntem yeterlidir. Son işlem olarak "Next" butonuna basıyoruz ve daha sonra "Start" butonuna basarak işlemi bitiriyoruz. İşlem saeçtiğimiz yöntem ve disk boyutumuza bağlı olarak biraz uzun sürebilir.

1 yorum: